Άρθρα


Τα πρώτα άρθρα αφορούν  ειδικά καρδιολογικά θέματα -  τροποποιημένα για το ευρύ κοινό – από το βιβλίο μου εγχειρίδιο καρδιολογίας (υπό την επίβλεψη του καθηγητή καρδιολογίας Κου Δευτεραίου). Το βιβλίο απευθύνεται σε ειδικευόμενους συναδέλφους που δίνουν εξετάσεις για το τίτλο της ειδικότητας. Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα άρθρα για το ευρύ κοινό από τη σειρά  μικρές ιστορίες –μεγάλες αλήθειες και τέλος παραθέτω κάποιους χρήσιμους συνδέσμους για την ενημέρωση σας.


Πνευμονική Εμβολή

Η πνευμονική εμβολή είναι μια εν δυνάμει επικίνδυνη για τη ζωή νοσηρή κατάσταση και αφορά στην εμβολή θρόμβου, που συνήθως προέρχεται από το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων, στην πνευμονική αρτηρία (που ‘’δίνει’’ αίμα στην πνευμονική κυκλοφορία)


Περισσότερα

Μυοκαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα θεωρείται ''ύπουλη'' νόσος που διάγει συχνά υποκλινική πορεία και που σε μεγάλο ποσοστό υποδιαγιγνώσκεται. Φτάνει να σημειωθεί πως ένα ποσοστό περίπου 40% των ανεξήγητων θανάτων σε νέους θεωρείται ότι σχετίζονται τελικά με μυοκαρδίτιδα.

Περισσότερα

Λοιμώδη Ενδοκαρδίτιδα

Η επίπτωση και η θνητότητα της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας (ΛΕ) παραμένουν σχεδόν σταθερές τα τελευταία 30 χρόνια.

Περισσότερα

Συγκοπή

Η συγκοπή ορίζεται ως η παροδική απώλεια της συνείδησης λόγω παροδικής έκπτωσης της εγκεφαλικής αιματικής ροής (αρκούν 6-8 sec υποάρδευσης). Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εισβολή, βραχεία διάρκεια και αυτόματη πλήρη ανάνηψη.Περισσότερα

Οξύ Αορτικό Σύνδρομο

Το οξύ θωρακικό αορτικό σύνδρομο περιλαμβάνει πέντε διακριτές νοσολογικές οντότητες: τον διαχωρισμό της αορτής, το ενδοτοιχωματικό αιμάτωμα, το διατιτραίνον αθηροσκληρωτικό έλκος, το ψευδοανεύρυσμα (τροχαίο ή αθλητικό ατύχημα, καθετηριασμοί, μυκωτικά ανευρύσματα) και την ρήξη της θωρακικής αορτής.

Περισσότερα

Καρδιά και Κύηση

Στην κύηση παρατηρούνται οι εξής φυσιολογικές μεταβολές:

  • Αύξηση του όγκου παλμού / όγκου αίματος (έως και 40%) και της καρδιακής συχνότητας (~10-20%). Επομένως η καρδιακή παροχή αυξάνεται έως 50%
  • Μείωση περιφερικών αντιστάσεων
  • Επίταση των φαινομένων αυτών σε τοκετό και λοχεία
  • Υπερπηκτικότητα
  • Ευπάθεια αορτής

Περισσότερα

Οξεία Περικαρδίτιδα

Η οξεία περικαρδίτιδα είναι ένα κλινικό σύνδρομο που οφείλεται σε φλεγμονή του περικαρδίου και περιλαμβάνει το τρίπτυχο: θωρακικό άλγος, ήχο τριβής στην ακρόαση του θώρακα και ηλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα.

Περισσότερα

Απευθυνθείτε στον κατάλληλο ειδικό - Επενδύστε στην υγεία σας

Ο Γιώργος είχε μπει από μικρός στα βάσανα. Παρατηρήθηκε σε μια τυχαία μέτρηση – στα πλαίσια κλινικού ελέγχου για έναρξη αθλητικών δραστηριοτήτων - ότι έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση (ΑΠ).

Περισσότερα

Η καρδιά... στον καύσωνα!

Η υπερβολική ζέστη και η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αδυναμία / εξάντληση, δίψα, ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία μέχρι και την εμφάνιση του πλήρους συνδρόμου της - επικίνδυνης για τη ζωή - θερμοπληξίας (απώλεια συνείδησης, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα).


Περισσότερα

Μικρές ιστορίες,, μεγάλες αλήθειες (στεφανιαία νόσος)

Ο κυρ Νίκος ήταν ανέκαθεν μερακλής. Είχε φτάσει αισίως στην ηλικία των 60 ετών, και θα μπορούσε να σας πει με υπερηφάνεια πως σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν είχε αρρωστήσει ποτέ, τουλάχιστον σοβαρά, ώστε να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ως αγρότης εργαζόταν καθημερινά – συχνά υπό αντίξοες συνθήκες – με έντονους ρυθμούς.


Περισσότερα

Μικρές ιστορίες,, μεγάλες αλήθειες (συγγενείς καρδιοπάθειες)

Η Μαρία είχε απελπιστεί. Οι ιατροί την επιβεβαίωναν ότι δεν έχει τίποτα αλλά η δύσπνοια της εξακολουθούσε. Είχε αποδεχθεί την αναπηρία της και είχε καταφέρει να ανέχεται αυτό το ενόχλημα. Στην αρχή η δυσκολία στην ανάσα είχε αποδοθεί στην παχυσαρκία της. Είχε όμως καταφέρει τα τελευταία δυο χρόνια να χάσει 30 κιλά. Μαζί με τα παραπανίσια κιλά όμως δεν χάθηκε δυστυχώς και η δύσπνοια.


Περισσότερα

Νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για τις βαλβιδοπάθειες

Στο κείμενο που ακολουθεί θα αναφερθούν μόνο οι αλλαγές σε σχέση με τις κατευθυντήριες οδηγίες του 2012 . Θα πρέπει να τονιστεί η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στην ομαδική απόφαση  (Heart team) και  στην   αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών σε εξειδικευμένα  κέντρα (Heart centers).

Περισσότερα


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι